TEHNICI MENTALE


 

WhatsApp Image 2023-01-17 at 21.14.36
WhatsApp Image 2023-01-17 at 20.58.57


Cum sa te inseli mai putin?

Incepe printr-o GANDIRE INVERSA. Ce inseamna o gandire inversa. Sa ne imaginam o discutie in care se pune problema dreptatii. Puteti sa va verificati ideea prin a gresi mai putin.

O alta situatie care va face sa intelegeti mai bine conceptul ar fi situatia in care vreti sa va ancorati intr-o afacere si puneti la indoiala succesul ei. Incepeti prin a va gandi, ce trebuie sa faceti ca sa nu esuati. Observati finetea?

O astfel de abordare, va poate ajuta sa plecati de la un scenariu negativ si sa mergeti spre o directie pozitiva.


 

Cautati sa evitati erorile nefortate. 

Cand auzim de acest concept, ne sare imediat gandul la un meci de tenis. Ca si in cazul tenisului, eroarea nefortata, este acea situatie in care gresesti, fara sa fii sub presiunea adversarului.

Cand  vine vorba de luarea deciziilor, pentru a gresi cat mai putin trebuie sa facem cat mai putine astfel de greseli. Nu este parte din viata noastra, care, sa nu fie supusa acestor greseli. Fie ca facem o alegere in bucatarie, in loc de alegerea unei linguri, alegem o furculita sau chiar in cazul unei intalniri, in care, ajungem sa facem o prima impresie proasta.


 

Rationament pornind de la principiile fundamentale

In situatia in care sunteti coplesiti de o situatie, incercat sa o descompuneti in elementele componente si sa rezolvati pe bucati acele probleme.

Tehnicile mentale ne pot fi de folos si in Parkour. Daca dorim sa luam decizii cat mai eficiente (chiar si deciziile pot fi rapide, sigure si fara efort mental) e bine sa incepem sa ne analizam comportamentul.


 

Continuitate : Incercati un element ca parte a unei serii de elemente, pentru ca creierul sa nu inceapa cu cea mai dificila parte. Astfel, creierul, anticipand o serie de elemente care vor fi executate consecutiv, va fi in masura sa pregateasca corpul pentru mai multe elemente la rand, transmitand impulsuri tuturor muschilor pentru a se misca in consecinta. Mai mult chiar, avand in fata o serie de elemente ce vor trebui sa fie executate, creierul separa frica de a executa un element cat mai corect, inlocuind-o cu frica mult mai usor de suportat  cea de a termina toate elementele fara a se accidenta. Asadar, creierul va pregati corpul, atat fizic cat si mental pentru o actiune mai ampla, ceea ce va face ca executarea unui singur element sa fie vazut ca un lucru simplu, necesar pentru continuarea seriei de elemente.

Oboseala : O tehnica pentru a invinge frica este sa eliminati gandul fricii cu totul, obosindu-va corpul executand alte elemente apoi inlantuind aceste elemente conform tehnicii continuitatii, sa executati acel element de care va era frica ca urmatorul pas intr-o serie de pasi, fara a se gandi la el (in alte cuvinte, fiind considerat doar un element dintre alte multe elemente). Aceasta tehnica este foarte periculoasa si ar trebui folosita doar in cazul in care riscurile sunt minime deoarece oboseala conduce in mod direct la executarea imprecisa a elementelor si in final,a gresirii intregii tehnici. Va trebui deci sa analizati situatia indelung inainte de a incepe antrenamentul pentru ca odata obosit si ajuns in fata obstacolului, nu veti avea prea mult timp de gandire sau reactie. In acest sens, aceasta tehnica este o forma mai extrema a metodei continuitatii.

O alta metoda de a depasi frica, este inlocuirea ei cu o alta emotie puternica, Este important sa va antrenati mental pe diverse scenarii, astfel incat sa va puteti face aceasta schimbare emotionala cand doriti. Nu este ceva usor de realizat, dar cu exercitiu este posibil.

Relationarea : Incercati elemente similare sau care au in componenta miscari similare, pentru a va familiariza creierul cu cateva aspecte ce sunt implicate in anumite elemente.

Familiaritatea : Incercati sa va obisnuiti cat mai mult cu intreaga zona in care va antrenati astfel incat creierul sa se acomodeze cu fiecare detaliu in orice clipa din respectiva zona. (altfel spus, creierul trebuie sa stie in orice moment ce urmeaza, pentru a va pregati corpul).
Faceti lucruri neobisnuite, sprijiniti-va de obstacole, asezati-va pe ele, stati atarnati de diverse obstacole (cele care permit bineinteles sa nu se ajunga la penibilitati) pentru a permite creierului de a se familiariza cu mediul si cu fiecare detaliu din zona imediat apropiata.


La baza acestor tehnici mentale, intotdeauna tin cont de starea emotionala. Incerc mereu sa imi modific antrenamentul in functie de starea mea fizica si mentala pentru a maximiza rezultatele.

Daca uneori nu va functioneaza programul, incercati sa luati in considerare starea emotionala si cautati metoda de lucru potrivita.

Acest self awareness, vine cu iesirea din zona ce confort.

 

Daca sunteti incantati de subiectul gandirii rapide, puteti incerca cartea “Super Gandire – Gabriel Weinberg si Lauren McCann” .

 

Multumesc lui Sandu Iulian pentru poze si inspiratie.

Va recomand cu aceasta ocazie sa-i treceti pragul cursurilor pentru creearea propriilor voastre tehnici mentale cu ajutorul bailor in apa rece pe care le promoveaza.

324886129_716039593482457_5071903053346756838_n

https://www.facebook.com/teamsandu 

 

 

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.