Ce este parkour`ul pentru mine?
Dupa cum multi dintre voi stiti,Parkour`ul a fost in mare parte dezvoltat de catre David Belle insa influentat de catre tatal sau. Raymond Belle a luptat in timpul razboiului din Vietnam, in trupe speciale de copii. Dupa cum va puteti imagina,aceasta experienta din copilarie a avut un efect urias asupra personalitatii sale pe intreaga sa viata. El a inteles perfect importanta de a fi un om puternic ( avand astfel un corp puternic insa si o minte de asemenea puternica) si a fost cel mai bun exemplu dupa cum am descoperit din anecdotele pe care David mi le`a impartasit.De exemplu,la varsta de doar 8 ani,se antrena singur, sarind intr`una intr`una intr`una,spunandu-si ca trebuie sa fie mai puternic.In timpul razboiului isi risca viata,ascuns in copaci,spionand soldatii francezi care treceau direct pe sub el.

Ca pompier,cu bocanci si fara incalzire,el facea un front flip prin geamul unui bloc cu 2 etaje doar ca sa`i demonstreze unui timid/fricos pompier student, ca frica este doar in mintea lui etc.
Mai tarziu,a devenit interesat de Metoda Naturala a lui Hebert,de indata ce aceasta era asa de apropiata de ideile sale.Nu am insa informatii daca s`a antrenat sau nu MN,insa indirect a experimentat`o in timpul anilor din razboi.

David isi descrie tatal ca pe cineva care cu o mare usurinta ar putea face tot ce face el (David)si chiar mai multe.David a fost foarte impresionat de tatal sau si l`a admirat foarte mult.A vrut sa devina exact ca el, un om puternic.Desi Raymond Belle nu a trait cu David,ii scria scrisori si uneori il vizita.In aceste ocazii,il ghida cu experienta sa.Nu il antrena in adevaratul sens al cuvantului,insa il facea sa dea totul din el. Din cate stiu eu,pot spune ca Raymond era tipu de om care nu arata niciodata cum ca ar fi multumit de ceea ce faci. Mereu te facea sa dai ce`I mai bun din tine.Insa adanc in sufletul sau era un om foarte bun.
Stia ca, daca vrei sa fi un om puternic, sa fii capabil sa faci fata la orice fel de dificultate. Sa fi capabil sa te misti cu usurinta in orice mediu nu era indeajuns. Un om trebuie sa fie capabil sa rezolve orice! Acesta este spiritul pe care i l`a transmis lui David si acesta,mie,asta inseamna parkour.De aceea nu sunt deacord cu bunul meu prieten Hebertiste cand spune ca parkour`ul este si a fost din totdeauna o specializare in a depasi obstacole si nu o disciplina completa.

In zilele noastre,lucrurile s`au schimbat pe scena parkour`ului.Majoritatea traceurilor vor sa fie buni la sarituri si atata tot.Am fost norocos sa vizitez Lisses pe cand inca am mai putut simti acest spirit.O multime de lucruri s`au intamplat de atunci. PAWA este unul dintre ele.
Am inceput sa aud de parkour ca un sport si nu`mi place.Am inceput sa aud de antrenori si competitii si nici asta nu`mi place.

Nu pot prezice viitorul parkour`ului oficial,dar dupa cum a spus`o si Hebertiste, este previzibil daca nimic nu se schimba. Vorbesc despre  parkour`ul oficial  pe cand acesta nu apartine nimanui. Cateva persoane vor sa`l faca al lor (PAWA si altii) dar atata timp cat omul va fi liber si parkour`ul va fi liber.
Care imi sunt planurile mele de viitor?
Cred ca am ajuns la un nivel de baza in parkour. Ce vreau sa spun prin asta este ca pot face o saritura de precizie, un catleap, un gap-jump, etc…Sunt inca departe de un nivel ridicat,insa in cautarea mea (citeste mai sus definitia mea cu privire la parkour),vreau sa invat si alte lucruri decat sarituri.Trebuie sa invat tehnici de supravietuire,trebuie sa invat sa am grija de mine in tari diferite si ostile.Trebuie sa invat sa lupt,trebuie sa invat multe alte chestii si asta intentionez sa fac in urmatorii ani?.Acesta este ,cred,adevaratul Parkour.

Imaginati`va pe cineva ce se trezeste intr`o casa calduroasa,care mananca o mancare buna si sanatoasa,care merge afara sa mai faca niste sarituri pana la cina si apoi se uita la TV in fotoliu sau pentru intreaga seara,mancand bomboane.Asta ne poate descrie pe toti,chiar si pe mine,dar asta nu inseamna ca faci Parkour,asta nu inseamna sa fi puternic.Sa fi puternic ar insemna sa te trezesti dupa un somn scurt si rece ,in care sa nu ai nimic de mancare,intr`o zona indepartata,cu vanatai pe intregul corp,si sa trebuie sa faci cel mai mare catleap din viata ta ca sa supravietuiesti.Este un exemplu cam extrem dar acesta este tipul de dificultati pe care`l voi cauta in continuare.

 

Post Thomas-des-bois