Sunt foarte multe de spus in legatura cu subiectul acesta asa ca voi incepe cu lucrul care m-a deranjat cel mai tare si care m-a indemnat sa scriu acest topic.Sunt practicant de parkour si free running de aproape 3 ani si am ajuns la capatul rabdarilor si la culmea abtinerii de a nu comenta celor care m-au jignit sau mi-au reprosat ca “fac tricking pentru public si defapt eu nu stiu ce inseamna parkour cu adevarat”, in schimb ei stiu datorita unor forumuri pe care le-au citit si unor interviuri pe care le-au vizionat . In schimb ei ba nu sau prezentat la antrenamente mai deloc , nu au participat la jamuri si intalniri , nu au postat nimic inspirativ sau educativ , nu au postat nimic pe forum , mai pe scurt nu s-au implicat deloc atat fizic cat si psihic, sau poate au facut-o dar nu indeajuns incat sa isi poata permite sa dea o parere plauzibila . Sau mai grav de atat practicanti vechi care inca sustin ideea ca free runningul este afirmare, astfel formand pareri gresite, atat mass mediei cat si cel mai important PRACTICANTILOR !

In Romania , totul a inceput de la traceurs.ro care au postat la inceput “tricking nu inseamna parkour” iar astazi s-a ajuns la concluzia ca ele sunt un RAU ¬†. Adaugand negatia in idee scopul era de a defini exact ce inseamna parkour asta pe baza teoriei lui David Belle nicidecum nu cred ca de a inlatura Free Running .

Ce este defapt Parkour si ce este defapt Free Running ? Am citit raspunsuri la aceasta intrebare de la practicanti din toate colturile tarii , majoritatea au raspuns lucruri care le gasesti in clipuri sau forumuri fiind defapt cuvintele unor practicanti care au trecut deja prin ani de antrenamente , munca , reusite , dezamagiri , ajutor primit si dat si multe altele . Aceasta enumerare va suna cunoscut ? Mie da , suna a VIATA intr-un cuvant ! Asta fiind parerea mea personala , poate au mai spus-o altii inaintea mea , nu pot nega asta si stiu ca nu sunt singurul care gandeste asa . Asociind viata cu parkour am observat legaturi izbitoare . La fel cum in viata intampini greutati ,la fel si in parkour ai obstacole , la fel cum in viata muncesti sa treci peste greutati , la fel si in parkour exersezi si te antrenezi ca sa depasesti obstacole , la fel si in free running te antrenezi si exersezi sa inveti miscari care le numim tricking . Ceea ce ma duce la ideea ca Parkour si Free Running nu sunt asa de diferite avand in vedere aceasta legatura pe plan fizic . Pentru ambele trebuie sa te antrenezi si sa exersezi pentru a invata miscari bazate pe tehnica fie de parkour , fie trickuri , pentru ambele trebuie sa depasesti limite si sa faci lucruri mai extreme totodata depasind frici . Subliniez ca ambele depind de tehnica si repet , pe plan fizic . Dar parkour are si o parte psihica , cuvinte mai bune decat astea nu pot spune aici : “fii puternic , fii de folos “ si ” a fi si a rezista “ cuvinte spuse de insusi David Belle , teorie prea puternica pentru a putea fi criticata sau contrazisa , iar dintre toate astea singurul lucra care lipseste la Free Running este folosul . Si iata ca am ajuns la unicul lucru care diferentiaza . Scopul . Scopul face diferenta , scopul in parkour este eficienta iar in free running esteticul si artisticul , DAR cine zice ca Parkour este inestetic sau non-artistic !?!?! Scopul care il urmarim este alegerea noastra , a fiecaruia , alti urmaresc sa fie eficienti , alti urmaresc sa fie eleganti in miscare , alegerile aceastea nu trebuie sa ne diferentieze atat de mult incat sa ne intoarcem uni impotriva celorlalti , traceuri impotriva free runnerilor si invers .

Acum sa discutam problema afirmarii. Sunt convins ca fiecare in parte sau daca nu, multi dintre voi oricum ati facut Parkour sau Free Running fie la un spectacol , fie la o reclama , fie un interviu sau ceva de genu fie pentru bani , fie pentru a amuza , distra un public. Nimic nu este gresit in asta , atata timp cat nu v-ati oprit acolo sau cat nu ati vrut sa ajungeti acolo. Multi s-au apucat direct cu gandul asta , de afirmare de spectacol , acei oameni se vad pentru ca evolutia lor se opreste in functie de cat de multumit sau impresionat e publicul , dar cei care se antreneaza de placere chiar daca fac asa ceva pentru public , o fac mai mult pentru ei si evolutia lor nu se opreste , ci continua din ce in ce mai mult si din ce in ce mai repede pe timp ce trece . De asemenea exista acei practicanti care acuza pe altii de afirmare din simpla invidie ca ei nu au ajuns inca sa ia parte la un spectacol sau ceva , gandire gresita iar. Sunteti impotriva competitiei , dar va considerati superiori mental celor care “se afirma” si invers cei ce fac tricking se considera superiori celor care nu fac din cauza a ceea ce ei considera teribilism . Din nou gandire gresita care am observat-o frecvent . Aceasta este diferenta dintre adevarata afirmare si cea pe care o spun traceuri din Romania cand vad pe cineva ca se folosesc de Tricking in miscare .

Free Runningul de la Parkour a derivat , de asta la inceput era numit “Freestyle parkour” . Haideti sa gandim putin logic , daca Free Running¬† aparut din ceva bun , deci trebuie sa fie bun !

As ruga pe cei necunoscatori , dezinformati sau care nu au trecut prin “viata” de practicant sa inceteze in a mai da informatii in legatura cu Parkour sau Free Running deoarece imprastie o informatie gresita atat mass mediei cat si celorlalti practicanti care sunt ori la inceput ori asculta prea mult de ce spun alti si ii cred pe cuvant . Iar cei mai vechi , informati foarte bine si trecuti prin “viata” de practicant care au cunoscut si munca , succes , problemele , dezamagiri si stiu ce inseamna aceste 2 notiuni defapt , sa nu mai dati sfaturi si sa ii trimiteti la antrenamente sau sa ii impingeti la munca pe incepatori deoarece asta e cea mai buna cale de a ii ajuta sa inteleaga . Pentru ca din cate vad pana acum cei care ar trebui sa ajute la mentinerea acestor notiuni ce sunt defapt , chiar acele persoane imprastie o informatie gresita prin intermediul “incepatorilor” care sunt sfatuiti dar nu pot intelege pana nu au “trait” cu adevarat !

Atat in Parkour cat si in Free Running cel mai urmarit lucru este FLUIDITATEA in miscare (flow-ul) , la fel ca si apa aceste 2 notiuni sunt una si acelasi lucru , sunt ca 2 litri de apa impartiti in mod egal in 2 recipiente cu forme diferite , au aceeasi cantitate dar difera prin aspect .
Suntem singura tara care inca priveste aceste notiuni ca ceva total opus , suntem singuri care in loc sa fim ca o comunitate unita , ca o familie , noi suntem unii impotriva celorlalti , suntem singura tara care avem anual jam de parkour in care jumatate sunt Free Runneri si ei nu apar in clip , suntem o tara inapoiata in multe domenii , macar aici deschideti ochii si haideti sa facem lucrurile cum trebuie .

Retineti : ” Parkour: sportul care se pliaza in modul cel mai firesc posibil pe natura umana – sport care nu necesita o organizare ierarhica, nu necesita lideri si nici antrenori. Discriminarea de orice fel nu este intalnita aici, asa cum este intalnita in alte sporturi in care se poate observa discriminare pe baza de gen, de statut financiar, de varsta, etc. Sportul care nu are nevoie de echipamente speciale si nici de sali speciale – antrenandu-te in mijlocul mediului tau inconjurator devii mult mai atent cu acesta. ”

In concluzie , eliminati discriminarile de orice gen , lasa-ti deoparte superioritatea si lideri , antrenati-va de placere , si mai putine sfaturi si mai mult antrenament , cu alte cuvinte mai putine vorbe mai multe fapte atat din partea incepatorilor cat si a celor mai vechi . Lasa-ti diferentele deoparte si priviti-va in ochi ca frati !!!

 

Post BooyakA – Roman