Ce este un Traceur

Un traceur este o persoana care a trecut deja printr-un proces de antrenament si are experienta si capacitatea sa execute miscarile si sariturile care compun Parkour-ul, un traceur ar putea fi considerat un atlet.

Cei care incep cu un antrenament adecvat se pot asemana ucenicilor, ceilalti care incep sa sara si sa se joace de-a Parkour se aseamana mai mult amatorilor. (fanilor)

Asa cum nimeni nu poate fi doctor, inginer sau arhitect pana nu trece examenul final, inante de acesta este doar un student.

In aceasta perioada de ucenicie, trebuie sa va concentrati pe cunoasterea propriului corp, descoperirea slabiciunilor si sa invatati sa va controlati, corpul este unealta voastra, mintea este cea care il misca, iar inima este cea care ii da energia. Acestea reprezinta forta, aglilitatea, dexteritatea, rezistenta, controlul si mai ales pasiunea. In aceasta perioada, antrenamentul va fi predominant fizic, daca ati avut ocazia sa vedeti documentarul “Generatia Yamakasi”, acolo se spune ca cei antrenati de Yamakasi trebuie sa uite de sarituri timp de 1 an, in aceasta perioada antrenandu-se pentru forta si tehnica necesara acestor sarituri. Totul este antrenat astfel incat in momentul sariturii sa nu existe nici un risc. Asta nu inseamna ca nu mai trebuie sa sarim si doar sa ne ocupam de forta corpului, dar ar trebui ca 80% din timp (3-4 zile pe saptamana) sa lucram la exercitii de forta. Parkour incepe de jos in sus – trebuie sa dominati solul, sa fiti absolut siguri de voi, iar apoi sa progresati cu sarituri din ce in ce mai mari.

A venit momentul sa nu mai privim Parkour-ul ca pe ultima chestie la moda, sau ca pe un joc de adolescenti. Trebuie sa fim constienti de aceste lucruri si sa dam Parkour-ului imaginea pe care o merita. Destule clipuri cu practicanti mediocrii care spun ca se antreneaza de 1 an iar in clip parca deabia au inceput de ieri, care au impresia (gresita) ca Parkour inseamna sa te arunci de pe acoperisul casei tale ridicand picioarele si atat, ar trebui sa ii acordam Parkour-ului seriozitatea si profesionalismul pe care il merita.

Jorge Rocha
Echipa PAWA