Siguranta inainte de toate
Toata viata include riscuri. Oricat am incerca sa invelim lumea in vata, realitatea dura este ca pericolul un este niciodata departe. De fiecare data cand traversam o strada,ne asumam riscuri. Oamenii aluneca si mor in baie, se impiedica pe scari, aluneca pe borduri, etc.
Riscul este prezent peste tot, nu il putem evita. Dar ce putem sa facem este sa invatam sa il tratam, astfel minimalizandu-l.
In relatie cu Parkour-ul, aceasta inseamna, in primul rand, sa intelegem ce este aceasta arta. Intelegand ce este, vom ajunge sa intelegem si ce NU este. In ciuda senzationalului si glorificarii (in principal datorita mass-mediei) a sariturilor inalte si antrenamentelor la inaltime, Parkour nu inseamna sa alergati pe acoperisuri si alte cascadorii periculoase. Oricine crede aceste lucruri a ratat ideea esentiala.
Parkour-ul se preocupa cu rafinarea propriilor miscari, cu gratie, control, eficienta si exprimare personala. Aceste scopuri pot fi atinse in orice mediu , asa ca de ce sa alegeti un loc periculos de antrenament, ca un acoperis, cand terenul mai larg si variat este deobicei gasit la nivelul solului Inaltimea la care va antrenati este irelevanta, iar majoritatea acoperisurilor ofera foarte putine obstacole care permit practicantului sa progreseze.
Aceasta arta a miscarii eficiente se bazeaza deasemenea pe dezvoltarea si imbunatatirea corpului, facandu-l mai rapid, mai eficient, intr-o singura fraza : mai sanatos . Asta inseamna ca trebuie sa aveti intotdeauna in minte scopul de a fii capabil fizic cat mai mult timp, pentru ca, pana la urma, acesta este testul final al sanatatii ? sa durati. Cautam longevitatea, nu doar pentru antrenamentul nostru ci si pentru vietile noastre, de a fii cat mai sanatos si viguros posibil. Astfel, accidentarea in timpul antrenamentului, in alte cuvinte, pentru o arta care promoveaza sanatatea , nu este doar neproductiv dar si contrazice scopul artei in sine.
Ca urmare, trebuie sa ne observam atenti cum ne antrenam. Planificati, evaluati riscurile. Va asumati riscuri inutile cand ati putea, la fel de eficient, sa progresati printr-o metoda mai sigura ? Cat de mult din antrenament este orientat spre expunerea la pericole fara nici un scop, in afara de a impresiona sau de a demonstra ceva ? Fiti cinstiti cu voi, pentru ca astfel de actiuni nu sunt justificate de filosofia artei si nici nu au fost vreodata.
Asta nu inseamna totusi ca aceasta disciplina nu poate fii practicata la nivele superioare. Scopul tuturor practicantilor este de a fi in stare sa se miste liber si eficient , oricum ar interpreta , eficient – in orice mediu, fie la nivelul solului, fie la inaltime, intr-un mediu inchis sau in spatii deschise, urban sau rural, etc. Ideea este ca mediul nu este punctul esential, stapanirea propriului corp in relatia cu mediul este. Acoperisurile nu sunt importante , voi sunteti importanti. Deci concentrati-va asupra voastra, nu asupra mediului in care va gasiti.
Cum facem asta ?
In primul rand, si cel mai important, vedeti adevarul despre aceasta arta dincolo de senzational si spectaculos. Nu ramaneti impresionati si influentabili la ceea ce vedeti in clipuri video sau la televizor : in toate acele scenarii, se regasesc foarte multe elemente de siguranta si securitate iar actiunile sunt facute de profesionisti care au multa experienta si nu lasa nimic la voia intamplarii. Utilizarea cablurilor, plaselor de siguranta si a saltelelor sunt elemente des intalnite. Documentati-va, cautati detalii si esenta acestei discipline si veti constata ca desavarsirea vine din antrenamente indelungate si riguroase precum si din rafinarea continua a elementelor fundamentale. Nu exista scurtaturi, nu exista secrete.
In al doi-lea rand, cautati o instruire corecta. Antrenati-va cu cei mai experimentati din jurul vostru, cat de des posibil si tineti cont de sfaturile si indicatiile pe care le primiti de la acestia.
In al trei-lea rand, opriti-va si ganditi. Evaluati riscurile, examinati cu atentie suprafetele si materialele cu care veti intra in contact, verificati stabilitatea lor, mai ales in conditii de umiditate ridicata. Fiti constienti de propriile limite si nu le depasiti brusc si prea mult pentru nici un motiv. Daca nu sunteti sigur 100% ca puteti face o miscare, pur si simplu nu o faceti , veti avea si alte ocazii , va puteti intoarce in acelasi loc dupa o perioada de antrenament in care ati facut progrese si puteti reincerca.
Din pacate accidentele sunt inevitabile in orice aspect al vietii. Statisticile afirma ca sporturile obisnuite despre care se credea ca sunt sigure, cum ar fi fotbalul sau navigatul va pun viata in pericol mai mult decat sporturile considerate periculoase ca parasutismul sau Parkour-ul. Recent, o statistica in sport a aratat ca in topul celor mai periculoase sporturi se afla rugby-ul cu 95,7 la 1000 de jucatori, fotbalul cu 64,4 la 1000 de jucatori , totusi , comparati aceste statistici cu sky-ul alpin care are doar 2,6 raniti la 1000 de practicanti si veti constata ca nu trebuie sa escaladati munti pentru a fi intr-un mai mare pericol.
Si adevarul este ca Parkour-ul a fost practicat de multi ani ca o disciplina in toata regula, accidentarile serioase au fost putine si la distante mari unele de altele, chiar si dupa raspandirea la nivel global, unde aproape fiecare tara din lume are reprezentanti de toate nivelele.
Intrega viata are riscuri. Si nu exista nici o indoiala ca o disciplina atat de dinamica si energica ca si Parkour-ul include anumite pericole. Dar si viceversa este adevarat, avand o intelegere mai buna si un control superior al propriului corp si abilitati, practicantul isi mareste sansele de a se feri de pericole. Unul care se va antrena serios si sincer, va deveni mai indemanatic in viata de zi cu zi, mai putin predispus la accidente si mai constient de mediul inconjurator. Antrenandu-va cu grija si prudenta, si cu instructie adecvata, ar trebui sa fiti chiar in siguranta.
Antrenamentul ar trebui de fapt sa pregateasca practicantii pentru ocaziile rare si inevitabile din viata in care fiecare dintre noi trebuie sa-si foloseasca corpul pentru a se ferii de pericol.
Asadar, antrenati-va in siguranta, si la randul lui, antrenamentul va va mentine in siguranta.