Daca te gandesti sa te apuci de Parkour, atunci ar trebui sa stii si sa intelegi anumite lucruri inainte de a te arunca pe obstacole.

1.   Intelege ce este Parkour

Parkour este o metoda de antrenament care vizeaza progresul personal prin invatarea miscarilor fizice naturale, si de a depasi diverse obstacole folosindu-se de aceste miscari.
Principiile pe care le invatati prin Parkour se pot aplica tuturor aspectelor vietii.
Beneficiile variaza de la cele immediate, cum ar fi abilitatea de a va misca efficient in conditii dificile, pana la beneficii mai indepartate, cum ar fi imbunatatirea fitness-ului general, a increderii in sine, o imbunatatire a controlului si in cele din urma, a deveni o persoana mai pozitiva.
Partea mai dificila consta in faptul ca este nevoie de mult timp si effort pentru a castiga adevaratele beneficii. Antrenamentul fizic este greu si obositor. Nu exista o solutie magica, o scurtatura, obtii ceea ce investesti.
O descriere mai detaliata se gaseste pe acest forum, la rubrica “Articole PK” Prezentare Parkour si Disciplina Parkour . (Adaugam linkul odata ce mutam site-ul pe domeniul principal – de adus aminte)

2.   Decide ca vrei sa incerci Parkour-ul

Odata ce ati inteles ce implica antrenamentul in Parkour, puteti lua o decizie informata. Daca decideti ca Parkour-ul nu este de voi, nici o problema, speram sa nu va gasiti niciodata intr-o situatie din care sa nu aveti iesire.
Nu incercam sa recrutam practicanti sau sa convertim oameni la cine-stie-ce credinte.
Cine nu vrea, o zi buna, o viata frumoasa si toate cele bune. No biggie.
Daca te-ai decis ca vrei sa incerci Parkour-ul si sa incepi antrenamentele, mai intai de toate trebuie sa intelegi cum sa te antrenezi. Tot ce aveti nevoie pentru a incepe antrenamentele este dorinta de a va antrena. Fara echipament special, doar determinare.

3.   Gasiti un grup local cu care sa va antrenati

Practica Parkour-ului necesita invatarea miscarilor naturale adaptate fiecarui individ. Felul in care se misca corpul si miscarile pe care le puteti face, sunt lucruri pe care trebuie sa le gasiti si sa le ganditi voi insiva.
Totusi, sa ai o persoana experimentata langa tine care sa te indrume in directia buna poate fi de nepretuit. In acest scop, daca gasiti pe cineva cu destule cunostinte despre Parkour si cu destula experienta practica, daca accepta sa va ajute, veti beneficia foarte mult.
Fiecare persoana ajuta intr-un anume fel, niciodata 2 persoane nu va vor ajuta in acelasi fel. Deci ar fi de preferat sa gasiti o persoana a carei metoda de antrenament sa va corespunda nevoilor personale.
Ideal, aceasta persoana ar fi intruchiparea calitatilor pe care ai vrea sa le dobandesti la randul tau.
Gasirea persoanelor nu este o problema, gasirea persoanei potrivite…poate fi mai dificil

4.   Invatati teoria exercitiilor

Persoana cea mai in masura sa judece conditia fizica in care esti este tu insuti. Ai acces la o gama vasta de senzatii si perceptii din corpul tau pe care nimeni altcineva nu le poate percepe sau intelege la fel ca tine. Deci, pentru a te antrena eficient, trebuie ca TU sa intelegi principiile de antrenament si sa te obisnuiesti sa iei decizii proprii, neinfluentat de nimeni. Chiar daca esti deja puternic si ai un nivel de fitness general bun, trebuie sa intelegi teoria pentru ca stresul fizic al Parkour-ului este mai mare decat al altor activitati si deseori specific doar Parkour-ului.
Pentru ca se folosesc foarte multi muschi , deobicei in acelasi timp sau in combinatii de grupe, intelegerea functionarii si limitelor acestora este esentiala.

5.   Petreceti o saptamana exersand toate partile corpului pentru a va face o idee generala a nivelului de fitness pe care il aveti

Inainte de a incepe imbunatatirea conditiei fizice, trebuie sa stiti mai intai care este aceasta, pentru a stii de la ce nivel incepeti.
Luati-va o saptamana si antrenati-va putin peste limitele normale, fara a va pune in pericol, astfel incat sa vedeti cam ce puteti, dar sa si lasati timp corpului sa isi reface fortele, si cel mai important, de a observa efectele pe care le are antrenamentul efectuat in aceste conditii.

6.   Decide-te asupra exercitiilor care ti se potrivesc ca individ

Odata ce ai inteles principiile generale de antrenament si stii de ce este capabil corpul tau, trebuie sa iti dai seama cum sa adaptezi exercitiile pentru a ti se potrivi. Va fi nevoie de ceva experimentare la inceput dar cu timpul vei ajunge sa intelegi lucrurile din ce in ce mai bine, si deci vei putea sa iti judeci antrenamentul din ce in ce mai precis.

7.   Start

La inceput (adica cateva luni la rand, si nu doar 2) concentreaza-te pe antrenamentul fizic, de conditionare, ca platforma pentru tot restul antrenamentului care va veni mai tarziu.
Exista doua tipuri de antrenament fizic : tehnic si conditionare. Antrenamentul tehnic se concentreaza pe coordonare si precizie in miscare, pe cand conditionarea se concentreaza pe dezvoltarea fortei fizice si a fitness-ului general. Balanta ideala intre cele doua tipuri de antrenament este in jurul a ratiei 3:1 sau 4:1 in favoarea conditionarii.
Majoritatea avem deja un nivel de baza al preciziei si al coordonarii, forta si fitness-ul va face invatarea tehnicilor cu atat mai usoara (si mai sigura, sa nu uitam 😉 )

Toate miscarile tehnice necesita un anume nivel de forta si fitness pentru a fi executate eficient, deci antrenamentul tehnic trebuie facut cu pasi mici pentru a permite corpului de a se obisnui cu miscarea si a permite fortei si fitness-ului de a tine pasul.
Cel mai important, asculta-ti corpul si daca eziti, ia lucrurile de la simplu spre complex.
Daca incerci sa progresezi prea repede, ai mari sanse sa te ranesti (uneori si GRAV) si sa regresezi.

Un progres rapid poate determina o accidentare, nu neaparat pe loc ci pe termen lung. Deci mereu antrenati-va cu un pas in urma puterilor voastre pentru a va putea fortifica corpul .

Cele mai multe probleme se pot rezolva daca iti iei putin timp si te gandesti la ce faci si la ce experimentezi, facand mici schimbari in tehnica sau abordare.


Cateva sfaturi:

  • Fa conditionare!
    Pentru a practica Parkour ai nevoie de o conditie fizica foarte buna (forta, rezistenta, mobilitate etc.).
  • Nu incepe sa sari de la n metri !
    Parkour NU inseamna sa sari de pe un bloc pe altul.
  • Porneste de jos !
    Incepe cu miscarile de baza si progresaza in ritmul tau. Ce vezi in unele clipuri e rezultatul unor ani intregi de antrenament.
  • Nu vorbi prostii !
    Daca de abia te-ai apucat de Parkour, nu incepe sa-i inveti pe altii miscari sau filozofie – invata mai intai tu ce inseamna.