EFECTELE FRIGULUI  – 1


 
_MG_4946
_MG_4977
_MG_4996

In mintea majoritatii oamenilor, frigul sau orice altceva care are legatura cu temperatura scazuta (apa foarte rece, gheata etc.) sunt notiuni asociate cu posibile cauze ale unor boli.
In nici un caz cu ideea de sanatate. Cu toate acestea, cercetatorii, in urma studiilor efectuate, se straduiesc sa aduca in prim plan si binefacerile frigului, deloc putine, care pot fi folosite in favoarea sanatatii, singura conditie fiind sa fie utilizate si dozate corect. In multe situatii de altfel, si nu de ieri – de azi, atat leacurile traditionale cat si medicina clasica folosesc recele ca modalitate de prevenire a imbolnavirilor sau ca forma de tratament.
Prima calitate a temperaturii scazute: calmeaza si diminueaza durerile. Actionand pe moment asupra terminatiunilor nervoase, in sensul diminuarii capacitatii acestora de a reactiona la stimuli, ajuta la calmarea durerilor violente. Se stie ca, in caz de entorsa, luxatie, traumatisme diverse etc., aplicarea pe zona afectata a unei pungi cu gheata sau cu un lichid foarte rece este intotdeauna recomandata. Recele are si un binecunoscut efect antiinflamator; cine n-a avut prilejul sa constate ca in situatia unei arsuri, senzatia de usturime si durere se atenueaza daca rana si partile care o inconjoara se introduc sub un jet usor de apa rece (de aproximativ 10 grade) si se lasa timp de 10 minute? Apa rece impiedica arsura sa afecteze tesuturile mai in profunzime, stopand propagarea caldurii.


Indeparteaza migrena

Frigul poate avea efecte benefice si in alungarea durerilor de cap. Se poate spune ca este vorba de un truc ce face parte cu siguranta si din arsenalul terapeutic al… bunicii. Tamplele se freaca usor cu o bucata de gheata invelita intr-o batista. Producatorii occidentali de medicamente au creat insa un plasture intitulat “stop migrenelor”, care se pastreaza la congelator si, la nevoie, se aplica pe tample sau in zona fruntii chiar la inceputul crizei migrenoase. Eficace timp de 24 de ore, acest produs… “rece” are capacitatea de a diminua durerea si, implicit, de a reduce din antalgicele folosite in astfel de crize.

 


 

Ajuta la slabit

Un adult consuma in medie 2400 de calorii pe zi. Din aceasta cantitate, 1400 de calorii sunt arse de organism doar pentru a-si mentine temperatura la 37 de grade. Pornind de la aceasta observatie, nutritionistilor le-a venit o idee in fond destul de simpla: diminuand aportul de caldura, organismul este obligat sa consume mai multe calorii pentru a se mentine la temperatura optima, ceea ce ar avea drept consecinta pierderea kilogramelor suplimentare.
Medicul francez Pierre Dukan este un adept recunoscut al acestui tip de “cura de slabire”. “Cand mancati un aliment cald – spune el – organismul inceteaza sa mai consume din propriile calorii, utilizand caldura furnizata de aliment. In cazul celalalt, absorbind un aliment rece, corpul nu-l va putea lasa sa treaca in sange inainte de a-l aduce la o temperatura potrivita. Asta inseamna o operatie costisitoare din punct de vedere al caloriilor, care incetineste si digestia si asimilarea, fapt ce face ca senzatia de reinstalare a senzatiei de foame sa apara mult mai tarziu.”
Consumul a 2 litri de apa rece (4 grade C) presupune, de asemenea, ca organismul uman s-o incalzeasca la 37 grade C inainte de a o integra in circuitul sau si, iun final, de a o elimina. Potrivit calculelor specialistilor, aceasta operatiune inseamna cheltuirea a 60 de calorii, fara nici un efort din partea persoanei care vrea sa slabeasca. Si dusurile reci (25 grade C, asemanatoare temperaturii placute a apei marii) au acelasi efect. Mentinerea organismului timp de 2 minute sub jetul dusului rece reobliga sa… topeasca 100 de calorii pentru a se opune procesului de racire. Sau altfel spus, un asemenea dus rece este egal din punct de vedere al cheltuielilor energetice cu parcurgerea in mars a 3 km.

 


 

Calmeaza durerea picioarelor

Dupa cum se stie, circulatia lenesa a sangelui este principala cauza a senzatiei de picioare grele. Dar, temperatura scazuta actioneaza asupra diametrului vaselor sanguine, fapt care favorizeaza cresterea vitezei de circulatie a sangelui. De aceea remediul cel mai la indemana pentru indepartarea acestei stari de disconfort este practicarea… batranului dus scotian (alternarea jetului de apa calda – care destinde – cu jeturi de apa rece – care dinamizeaza). Medicina populara foloseste in acelasi scop baile cu menta sau camfor, care de fapt “imprumuta” virtutile pozitive ale… “frigului” asupra circulatiei. Senzatia de racorire destinde si usureaza picioarele obosite si umflate. Laboratoarele de produse farmaceutice sau cosmetice au elaborat la randul lor numeroase retete care combina uleiuri esentiale (de castan indian, arnica…) cu vin rosu sau alte substante, si care, aplicate pe piele, au efectul racoritor al apei reci sau al cuburilor de gheata, decongestionant si tonifinat.

 


 

Trateaza leziuni cutanate

Virtutile temperaturilor scazute sunt folosite de multa vreme si in dermatologie. Pare ciudat, dar temperaturile foarte joase… ard. Tocmai de aceea, in tratamentele dermatologice se foloseste azotul lichid (la – 173 grade C) pentru a indeparta diferite excrescente, negi sau pete de culoare inestetice. Fara anestezie, doar utilizand o substanta chimica foarte-foarte rece…

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.