Disciplina : corectare sau regulare a propriilor actiuni cu scopul imbunatatirii acestora ; antrenament ce corecteaza, modeleaza sau perfectioneaza facultatile mentale sau caracterul moral al unei persoane.
O regula sau sistem de reguli ce guverneaza o conduita sau activitate.

Disciplina reprezinta abilitatea de a face o actiune, indiferent de starea ta emotionala.

Imagineaza-ti cate lucruri ai putea face daca ai fi in stare sa realizezi fiecare intentie buna pe care ai avut-o vreodata, indiferent de situatie.
Imagineaza-ti ca ii spui corpului : Nu esti flexibil, fa-te flexibil . Fara disciplina, aceasta intentie nu poate fi realizata. Dar cu suficienta disciplina, este ca si facuta.

Atingi disciplina perfecta atunci cand ajungi in momentul cand iei o decizie constienta si este practic garantat ca ceea ce ti-ai propus se va si intampla.

Disciplina este o unealta importanta pentru rezolvarea multor probleme , te poate trece peste orice dependenta, dereglare sau ignoranta. Devine un atuu si mai important atunci cand este combinata cu pasiunea, stabilirea de scopuri si planificarea activitatilor.

Dezvoltarea disciplinei

Pentru a explica cel mai bine cum sa iti dezvolti disciplina, voi recurge la o analogie.

Disciplina este ca un muschi. Cu cat mai mult o antrenezi, cu atat mai puternica devine. Cu cat o lasi sa leneveasca mai mult, cu atat se va atrofia.

Asa cum fiecare are o forta diferita a muschilor, cu totii avem nivele diferite de disciplina. Cu totii avem o oarecare cantitate de disciplina, dar nu toti am dezvoltat aceasta disciplina la fel, in mod egal.

Asa cum e nevoie de muschi pentru a intarii muschi, e nevoie de disciplina pentru a dezvolta disciplina. Logic, nu obtii ceva din nimic.

Iti poti dezvolta disciplina la fel cum folosesti antrenamentele progresive pentru a ridica greutati (de exemplu). Asta inseamna a ridica greutati ce sunt aproape de limita ta.
La astfel de antrenamente, ridici greutati care sunt in limita propriilor posibilitati, iti exersezi muschii pana la cedare, dupa care te odihnesti.

Similar, metoda de baza pentru a-ti dezvolta disciplina este sa abordezi sarcini pe care le poti duce la sfarsit dar care sunt aproape de limita. Asta nu inseamna a incerca ceva si a esua in fiecare zi, nici sa faci ceva zilnic simtindu-te confortabil cu asta.
Nu o sa iti maresti forta incercand sa ridici 1 tona, dar nici radicand pietricele si plimbandu-te cu ele in buzunar. La fel si cu disciplina.
Trebuie sa incepi cu exercitii pe care esti sigur ca le poti face, dar care sunt aproape de limita ta.

Antrenamentul progresiv inseamna ca odata ce ai reusit sa faci exercitiile la o anume dificultate, cresti dificultatea.

Asa cum majoritatea oamenilor au muschi nedezvoltati, in comparatie cu potentialul lor, multi oameni au un nivel scazut de disciplina.

Este o greseala sa te fortezi prea mult cand iti dezvolti disciplina. Daca incerci sa-ti schimbi stilul de viata peste noapte asteptandu-te sa reusesti in tot ce ti-ai propus incepand cu a doua zi, este aproape sigur ca vei esua. Ia exemplul unei persoane care se duce pentru prima oara la sala de forta si incearca sa ridice 300kg. Aiurea?nu ?

Daca poti sa ridici doar 5kg, poti sa ridici 5kg. Nu e nici o rusine sa incepi de la nivelul la care esti. Imi aduc aminte ca la inceput saream 1,5 m si mi se parea ca sunt la limita, cateva luni mai tarziu, chiar daca ma impiedicam saream mai mult de 1,5 m.

In acelasi fel, daca esti nedisciplinat acum, poti folosi acea disciplina, oricat de putina ar fi, pentru a avea mai multa. Cu cat mai multa disciplina vei avea, cu atat activitatile pe care le faci ti se vor parea mai usoare.
Exercitiile pe care le faceai la inceput, ti se vor parea o joaca de copii.
Pe masura ce vei deveni din ce in ce mai puternic, exercitiile vor parea din ce in ce mai usoare.

Nu te compara cu altii. Repet, NU TE COMPARA CU ALTII. Nu te va ajuta cu nimic. Vei descoperi doar ceea ce te asteptai sa descoperi. Daca crezi ca esti puternic, toti ceilalti vor parea slabi si babalai ; daca crezi ca esti slab si nepriceput, toti ceilalti vor parea mai puternici.
Nu exista nici o logica in aceste comparatii. Doar constata unde esti tu in acel moment, si propune-ti sa fii mai bun decat in acel moment. Nu fata de altii ci fata de tine.

Revenind la exemplul cu ridicarea greutatilor actiunea propriu-zisa nu inseamna nimic. Nu are nici o valoare intrinseca faptul de a misca o greutate in sus si in jos  beneficiul vine din cresterea muschilor.
Totusi, cand iti dezvolti disciplina, beneficiezi si de pe urma exercitiilor pe care le faci in timp, asa ca e si mai bine.
Este cu atat mai bine cand antrenamentul produce ceva de valoare SI te face mai puternic.