Parkour
Mai mult decat o arta ? un stil de viata !
Senzatii, adrenalina si impulsivitate. Forta, fluiditate si control.
Parkour-ul raspunde unei nevoi umane adanc inradacinate : aceea de a se misca. Este o arta care necesita adevaratul spirit al razboinicului si care ofera actiune pura practicantilor ei.
La baza, Parkour este o metoda naturala de antrenament al corpului pentru a fi capabil de sa se misca rapid, folosind mediul ce ne inconjoara oricand si in orice situatie. Aceasta arta a deplasarii nu necesita nici structuri specifice, nici accesorii. Corpul este singurul instrument cu care, si asupra caruia se lucreaza. Este o disciplina atletica accesibila tuturor deoarece combina toate inclinatiile naturale corpului uman : alergarea, saritul, cataratul. Este un sport care permite exploatarea potentialului oferit de corpul vostru.
Se centreaza asupra posibilitatii de a face fata unui obstacol dat, fie el in mediul natural sau in mediul urban, intr-o cautare a miscarii care combina efectivitatea cu controlul.
Echipamentul necesar este doar un tricou, o pereche de pantaloni usori de tip jogging si o pereche de adidasi.
Este ca si cand corpul vostru a fost mereu setat pe pilot automat si deodata, descoperiti ca puteti sa-l pilotati voi insiva ?
Alergarea, saritura, rostogolirea si alte metode de agatare, apucarea si suspendarea de obiecte, balansarea pe diverse obstacole, toate acestea sunt esenta care alimenteaza acest sport. Toate acestea avand un ultim scop : de a nu fi niciodata oprit de un obstacol ( fie el un zid, bara, copac, stanca, vehicule?etc) si de a continua a se adapta.
Felul in care ne miscam a existat inca de la inceputurile omenirii, cand oamenii cavernelor trebuiau sa invete sa se miste cu atentie pentru a vana, a ataca si a se auto-apara. Mai tarziu, grupuri speciale ca “Ninja ” si mai tarziu, grupurile commando erau invatate miscari specifice pentru a indeplini misiuni de infiltrare. Astazi, pompieri, soldati si fortele speciale de politie inca invata cum sa se miste fara a fi incomodate sau incetinite de obstacole.
Un singur om (chestiune inca dezbatuta) David Belle si-a devotat viata dezvoltarii acestei arte. Inconjurat de o familie compusa din campioni sportivi, David a practicat sporturi care aveau la baza efortul fizic si care ii permiteau sa se miste eficient ( cum ar fi gimnastica, probele de atletism, alpinism si arte martiale).
In aceasta privinta, David Belle spunea : Pasiune, stil de viata, astazi sport – Parkour, inainte de toate, era o metoda naturala de a dezvolta toate calitatile care sunt la dispozitia corpului uman in conditii normale. Dezvoltarea fortei, agilitatii, vitezei si puterii, au fost primii pasi in aceasta aventura. Ca practicant de gimnastica si arte martiale, aveam deja unele abilitati si tehnici pe care le consideram limitate de structurile impuse de diversele sporturi pe care le practicam. Asa ca, am decis sa creez un sport propriu, si prin asta intelegand fara limitari materiale, doar o pereche de pantaloni de alergat, un tricou, o pereche buna de adidasi si eu.
In timp ce alerg, ma fixez pe un punct si il consider obiectiv, imi spun : Voi ajunge acolo, voi ajunge acolo direct, voi ajunge acolo rapid, si nimic nu ma va opri .
Trebuie sa precizez ca am fost intotdeauna un admirator infocat si cititor al Daredevil , Spider-Man si al altor personaje din benzile desenate si filme de actiune. Toti razboinici exceptionali si toti atat de liberi.
Idea fundamentala este cea a omului care alearga si pe care nimic nu il opreste.
Parkour se doreste a fi un sport complet, prin setul de tehnici mentale pe care le inspira practicantilor ei ca si prin multitudinea de tehnici fizice pe care le dezvolta in continuu. Este o disciplina in care antrenamentul este dificil deoarece aceasta testeaza constant limitele fiecarui practiciant. Totul este sa stii daca esti pregatit sa ramai la limitele existente, sau daca esti gata sa impingi limitele la extrem.
Accesibil tuturor cu varsta de 15 ani sau mai mult (avand in vedere dezvoltarea fizica necesara) , Parkour-ul face posibila atat dezvoltarea fizica si coordonarea, cat si dezvoltarea vointei, determinarii, motivatiei, puterii, endurantei, agilitatii si curajului : calitati esentiale in viata ! Educa si informeaza tinerii dornici de experiente noi.
Parkour este mai mult decat un sport. Este un stil de viata, calea de a te gasi pe tine insuti chiar, a invata cum sa-ti cunosti si sa-ti controlezi propriul corp. Devenim astfel mai puternici, si invatam sa depasim obstacole atat psihice cat si fizice.
Un avertisment pentru unele persoane si celor neatentii care se incred prea mult in abilitatile lor fizice si/sau nu iau in calcul riscurile implicate, sunt de multe ori treziti la realitate cu un soc puternic, sau mai rau, grav accidentati (sau morti de-a binelea). In universul Parkour-ului, ideal este sa combini fizicul cu psihicul, forta cu controlul. Este ridicol sa ? cauti libertatea ? si sa ajungi paralizat intr-un carucior, deci sfatul este : maxima prudenta.
S-ar putea spune ca un traceur (practicant al Parkour-ului) va fi un excellent sportiv si in alte sporturi care necesita luarea rapida a deciziilor, agilitate, forta, si auto-control, abilitatea de a fi un bun observator, si multe alte skilluri care se dezvolta, practicand Arta deplasarii .
Din acest motiv Parkour-ul este cel mai complet sport. Cere si foloseste toate capacitatile fizice ale corpului uman iar in acelasi timp necesita o apreciere neincetata, care este in fapt denumita 3D – prin aprecierea distantelor, aprecierea propriilor posibilitati, aprecierea riscului.